|   Volg ons: Facebook LinkedIn Twitter Instagram   |  LISA  |  
Spelregelwijzigingen komend seizoen
26-8-2019
|

Hierbij informeren wij jullie over een aantal belangrijke regelwijzigingen en andere relevante zaken voor het competitieseizoen 2019-2020. Wij adviseren, met name coaches, managers en iedereen die een scheidsrechterskaart heeft, om deze informatie goed door te lezen.

Hierbij ook een handig filmpje die de wijzigingen in 3 min samenvat  https://youtu.be/XRWPEXTZmhY

Regelwijziging: alle 11-tal wedstrijden 4 x 17,5 minuut

Met ingang van het seizoen 2019-2020 is de speeltijd van alle 11-tal wedstrijden 4 x 17,5 minuut (speelduur totaal 70 minuten per wedstrijd). Tussen kwart 1 en 2 en tussen kwart 3 en 4 bedraagt de rust 2 minuten. Hierdoor is de plantijd per wedstrijd uitgebreid met 5 minuten. De rust tussen kwart 2 en 3 bedraagt 5 minuten tenzij het noodzakelijk is te sproeien omdat het betreffende speelveld zonder te sproeien niet meer veilig bespeelbaar is (dit kan het geval zijn bij watervelden).

Door deze regelwijziging worden de tijden waarbinnen wedstrijden mogen worden gepland verruimd. Vanaf komend seizoen mogen de eerste wedstrijden aanvangen om 08.30 uur en de laatste moeten uiterlijk aanvangen om 18.00 uur (dit was 08.45 en 17.45 uur).

 

Speeldagen seizoen 2019-2020

Alle speeldata voor het hele seizoen 2019-2020 (inclusief de data van de play-offs en kampioenschappen) zijn terug te vinden in de speeldagenkalenders. De speeldagenkalender voor District Noord-Holland vind je hier, en selecteer NH Jeugd. https://www.knhb.nl/kenniscentrum/competities/speeldagenkalenders

Trainers/coaches/managers kijk goed naar deze data, zodat je tijdig de beschikbaarheid van de spelers kan inventariseren. Dit geldt zeker voor data die rondom de vakanties, open dagen van scholen en examenperiode vallen. Te weinig spelers beschikbaar op een bepaalde datum? Zorg er dan voor dat de wedstrijd vooruit wordt gespeeld. Vooruit spelen kan/mag alleen wanneer er (tijdig) vooraf toestemming is gevraagd bij de competitieleiding en tegenstander en is verkregen! Voor informatie en het verplaatsen van wedstrijden, neem tijdig contact op met het wedstrijdsecretariaat. Het wedstrijdsecretariaat zal een en ander in gang zetten.

Het is niet mogelijk een wedstrijd te verplaatsen ná de oorspronkelijke datum. Mocht een team last minute niet beschikbaar zijn, hou er dan rekening mee dat er competitiemaatregelen worden opgelegd. Voorkom maatregelen en kom dus op tijd in actie! Teams die zich op een (te) laat moment (zonder toestemming van de competitieleider) afmelden, kunnen verhoogde sancties opgelegd krijgen omdat de tegenstander hierdoor wordt benadeeld.

 

Invalregels / Speelgerechtigdheid Junioren

Een team mag altijd invallers lenen uit een op een gelijk niveau of lager spelend team. Hier wordt onder verstaan:

a.Een team dat binnen dezelfde (leeftijds-)categorie in dezelfde klasse of in een lagere klasse speelt;

b.Een team dat in een lagere (leeftijds-)categorie maximaal 1 klasse hoger speelt;

In uitzonderlijke gevallen mag uit een hoger team geleend worden. Neem hiervoor altijd vooraf contact op met het wedstrijdsecretariaat.

Invallers moeten altijd vermeld worden op het wedstrijdformulier.

Bij twijfels of vragen uit welke teams jullie mogen lenen, neem dan even contact op met het wedstrijdsecretariaat.

 

Spelregels veldhockey: regelwijzigingen

Vliegende keeper verdwijnt

·Teams konden er tot en met seizoen 2018-2019 voor kiezen om te spelen met een volledig uitgeruste keeper of een speler met keepersrechten, een zogenaamde ‘vliegende keeper’. Deze vliegende keeper droeg een afwijkend shirt en had bij het verdedigen van een strafcorner of strafbal een helm op. Vanaf komend seizoen speelt een team met 10 veldspelers en een volledig uitgeruste keeper of met 11 veldspelers. Als ervoor wordt gekozen te spelen met 11 veldspelers dan is er niemand die de rechten heeft van een keeper. Er is dan dus ook niemand die binnen de cirkel de bal met het lichaam mag spelen.

Naast bovengenoemde spelregelwijzigingen worden nog enkele andere spelregelwijzigingen doorgevoerd:

·De regels met betrekking tot het einde van een strafcorner aan het einde van de wedstrijd (uitspeelcorner) worden gelijk getrokken met de regels die gelden voor het beëindigen van de strafcornersituatie gedurende de wedstrijd. Tot en met seizoen 2018-2019 was een uitspeelcorner ook ten einde als de bal voor de tweede keer buiten de cirkel kwam. Dit is nu geschrapt. Nu geldt: de strafcorner is (onder andere) ten einde als de bal meer dan 5 meter buiten de cirkel is, net als tijdens de wedstrijd.

·Spelers mogen bij strafcorners beschermende kleding dragen, zoals een masker. Deze kleding moet direct na afloop van de strafcorner worden verwijderd. Vanaf nu is het een verdediger toegestaan toch nog een vrije slag/uitpush te nemen (geen selfpass!) met het masker op. In Nederland was deze regel overigens voor aanvang van dit seizoen al voorlopig ingevoerd.

·Bij een aanvallende vrije slag binnen 5 meter van de cirkel is het de verdedigers, die binnen de cirkel en binnen 5 meter afstand staan, toegestaan om met de aanvaller (die een selfpass neemt) mee te bewegen, mits de vrije slag direct wordt genomen. Deze verdedigers mogen niet de bal spelen of een poging doen om de bal te spelen, voordat de bal minimaal 5 meter is verplaatst. Als de aanvaller er niet voor kiest de vrije slag direct te nemen, dan moeten alle andere spelers (aanvallers en verdedigers) op zijn minst 5 meter afstand nemen van de bal totdat de vrije slag wordt genomen.

·Een vrije slag voor de verdediging voor een overtreding in de cirkel mag weer overal in de cirkel worden genomen. Afgelopen jaren mocht dit enkel op de loodlijn ter hoogte van de overtreding tussen achterlijn en kop cirkel.

·Indien een aanvaller bij een strafcorner de cirkel betreedt, voordat de bal is aangegeven, dan wordt de aangever bestraft voor deze overtreding en dient deze zich dan achter de middenlijn op te stellen.


terug naar vorige scherm
Gerelateerd Nieuws
19-6-2020  |  Technische zaken
12-6-2020  |  Bestuur
5-9-2019  |  Horeca
26-8-2019  |  Technische zaken
Sponsors
 
za 17 Oktober  08:00 - 23:00
G-Hockey toernooi - stichting Rotaract
Get it on Google Play